Welkom

Welkom op mijn muze-blog naar aanleiding van de opleiding tot muzocoach. Daar ben ik gebeten door het muzovirus. Pas maar op... het is besmettelijk.

Ik ben Els, leerkracht in het lager onderwijs. Neem gerust een kijkje in de spiegel van mijn muzische wereld. Ontdek wat mijn erfgoed is, wat mij inspireert, ontroert, blij maakt, ... Snuister eens rond in mijn 'school met talent'! Hier vind je hoe we in onze school muzisch werken.


donderdag 10 maart 2011

muzische organisatie (deel 2/3)

Vervolg opdracht bezoek muzische organisaties.
 Met de zon in onze rug trokken na het Broelmuseum naar de koningin der badsteden. Oostende is voor mij altijd een beetje thuiskomen. Ik woonde daar toen ik werkte voor een jeugdbeweging. En Oostende is de thuishaven van enkele kunstenaars: Permeke, Ensor, Spilliaert, Arno, ...
We fietsten naar onze afspraak met Ewout, de coördinator van de vzw Mu-zee-um.
(Als je parkeert in een Vinci parking, mag je gratis fietsen lenen)

De voorgevel van Mu-zee-um
Website: http://www.mu-zee-um.be/
Op deze aantrekkelijke website lees je het volgende: 'De vereniging wil kinderen, jongeren en volwassenen de gelegenheid geven om vanuit een muzische grondhouding en met de muzische expressievormen (drama, beeld, muziek, woord, beweging en media) de beleefde wereld te beschouwen, te verwerken (reflecteren) en te creëren.'
Als dit niet mooi de 6 leerplannen van muzische vorming omschrijft. Met 10 kerndoelen proberen ze dit te realiseren zowel in schooltijd als in de vrije tijd. Ze sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen en de eindtermen.

In een rijhuisje in de Sint-Sebastiaanstraat waar de ramen een stukje van de zee laten zien, kregen we het volledige aanbod van de vzw te horen. En wat een aanbod... workshops, wandelingen met MP3- en MP4-spelers, koffers om te ontlenen, ... Op de website kan je ze allemaal vinden. De workshops zijn onderverdeeld in drie categorieën: GROEP (voor scholen), LABO (vrije tijd) en OP MAAT (inspelen op de culturele actualiteit)
We hebben de foldertjes meegekregen en thuis heb ik ze allemaal eens gelezen. Ze zijn stuk voor stuk heel aantrekkelijk zowel inhoudelijk als visueel. Je krijgt onmiddellijk zin om iets te doen. Ik vermoed ook dat alle workshops heel professioneel in elkaar zitten. De coördinator vertelde dat ze ongeveer 22000 bezoekers per jaar hebben. En dat doen ze met 2 betaalde krachten en enkele vrijwilligers. Ewout was vroeger een leerkracht muzische vorming. Zeker de moeite waard om hier eens te informeren voor een schoolreis!


Mijn top drie uit het aanbod:
1. James inviteert: na een grote waaier aan prikkels in het Ensormuseum waar de groep wordt getrakteerd op een belevingstocht, belanden de kinderen in het Ensoratelier waar ze volledig worden ondergedompeld in allerlei technieken... schilderdans, etsen, inkttekeningen, ...
We mochten zelf ook een kijkje nemen in het prachtige Ensoratelier waar muzisch beleven centraal staat. Eerder op mijn blog heb ik er al enkele foto's van geplaatst. 
2. Oostende InspireerT: een erfgoedtocht met MP4-spelers door Oostende. In deze belevingstocht met doe-boekje bekijken we Oostende door de ogen van kunstenaars... dromers, muzikanten, fotografen, architecten, ... van Delvaux tot Spilliaert... van Arno tot Marvin Gaye... van Art Nouveau tot Casino... TIJD voor een artistieke bril.
Origineel meubeltje van Ensor
3. Smullen van MARINEkunst: Visuele zee-impressies, gevoelens, fantasieën... Vanuit de prachtige marines van Ensor, Spilliaert, Permeke, ... trachten we de zee op een beeldende manier te ontdekken en weer te geven. Met de schildersezel trek je naar zee...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten